top of page

LABRADOR RETRIEVER

- Saartje Passie van ’t Nieuwe Erf

 

SAARTJE PASSIE VAN ’T NIEUWE ERF

Voorjager: Peter Vorderman

 

Roepnaam: Saartje

Geboortedatum: 20 oktober 2010

Ras: Labrador Retriever

Ouders: Dama Dunya from the Bubbles Farm (moeder) x Gallant Bumper van Marleans (vader)

Toen Peter en zijn vrouw Yvonne in 2010 hun Classic Labrador Retrieverpup Saartje ophaalden bij de fokker, had Peter een helder doel voor ogen: hij wilde een KNJV A-diploma met haar halen. Met zijn vorige honden was dat een nog onbereikbaar ideaal. “En dat lukte tot mijn verbazing al toen Saartje 2,5 jaar oud was,” vertelt Peter lachend “en daarna behaalden we al snel de eerste MAP-diploma's.” In dat traject had Peter ook ontdekt dat er nog veel meer mogelijk was in de jachthondensport dan alleen het A-diploma. Tot dan had hij daar dan geen weet van. “Er ging een uitdagende wereld voor me open, wooow.”

Peter omschrijft zijn favoriete hondenras als volgt: “Labrador Retrievers zijn lieve mensgerichte en aanhankelijke honden. Het zijn perfecte jachthonden en eigenlijk alleskunners, noem maar iets wat ze niet kunnen. Uiteraard zijn het ook boeven op zijn tijd.” In het nest met 12 pups, had Peter het beste gevoel bij Saartje. “Yvonne en dochter Marloes waren ook meteen verkocht, want Saartje likte ze zo lief in het gezicht. Dat likken is helaas ingeprent en als ik niet oppas wordt bij ons thuis al het bezoek afgelebberd.”, grinnikt Peter.  

Met zijn eerste Labrador (1996) had Peter nog geen enkele ervaring met de jachthondensport. Op een dag maakte hij een wandeling met een goede vriendin (de fokster) en zag tot zijn verbazing dat zij een dummy in de struiken gooide om hem later door haar hond op te laten zoeken en terug te brengen. “Wat aarzelend vroeg ik haar of mijn hond (Puck) dat ook zou kunnen, maar dacht gelijk: Wooow, prachtig, dat wil ik ook!” Dit enthousiasme groeide uit tot een bevlogen passie. Vanwege zijn drukke baan en ook onervarenheid in jachthondenland, waren B-diploma’s van 74 punten aanvankelijk het hoogst haalbare. Inmiddels verhuisd van de Randstad naar de Achterhoek, begint Peter na de komst van Saartje in 2010 haar puppy jachttraining bij de Retriever Groep Borculo en volgt daarna vervolgcursussen, ook bij andere trainers. “Het ging eigenlijk helemaal niet slecht en toen begonnen ambities op te spelen. Al snel lukte het ons om in korte tijd twee hoge KNJV A-diploma's te behalen!” Na het realiseren van dit primaire doel, trainen Peter en Saartje ononderbroken door, ze hadden de smaak inmiddels goed te pakken. “Verschillende trainers hebben ons geholpen en we hebben getraind op de meest uiteenlopende terreinen in de Achterhoek en tot ver in Flevoland", licht Peter toe. “Ondertussen haalden we ook de nodige MAP-A diploma’s (totaal uiteindelijk 26) en dan gaat het toch een beetje kriebelen voor de Nimrod. De Nimrod is zeer bijzonder en alleen voor de happy few. Maar met name in Labradorland is de concurrentie moordend en iedereen met een goede hond wil eraan meedoen. Dat was dus geen eenvoudige opgave. Bloed, zweet en tranen gaan er in de training naar topniveau zitten, maar het geeft ook veel voldoening om samen zo intensief bezig te zijn en de band met je hond verder te zien groeien." Het lukte Peter en Saartje om 200 Nimrod punten te halen en de felbegeerde uitnodiging kwam dus. Ze eindigden op de achtste plaats van de Nimrod 2017. "Dat is toch even mooi binnen de top-10 van Nederland in deze discipline", knipoogt Peter

Na de Nimrod in 2017 zijn Peter en Saartje gestopt met de KNJV wedstrijden. “Maar na de Nimrod, wat moet je dan? We hebben ons toen geconcentreerd op Veldwedstrijden, dat is praktijkjacht (schadebestrijding) in wedstrijdvorm. Dat had ik trouwens jaren eerder moeten doen, wat is dat geweldig mooi en spannend!” Waarschijnlijk vanwege zijn ruime ervaring in het jachtveld, deed Saartje het ook goed op de Veldwedstrijden. Zodra ze in 2018 een 1U CACT halen (in 2019 volgt een tweede) wordt Peter erop gewezen, dat Saartje wel eens de Orweja Dianaprijs zou kunnen krijgen. Dit een prijs die wordt uitgereikt aan all-round jachthonden, die tijdens een kampioenschaps-veldwerkwedstrijd de hoogste kwalificatie (Uitmuntend) behalen en bovendien op uitmuntende wijze voldoen aan de rasstandaard tijdens een formele show. Om die prijs te behalen moest Peter met Saartje dus deelnemen aan een tentoonstelling en ook daar een Uitmuntend scoren. “Maar shows zijn niet echt mijn ding, ik voel me veel beter thuis in het jachtveld,” vertelt Peter lachend. “We moesten er dus wel even voor trainen. De honden moeten op een bepaalde manier staan en lopen, kwispelen, opgewekt kijken. En uiteraard moet ze mooi zijn, maar dat zat wel goed, hoorde ik vaak van kenners. Dus zijn we maar een beetje gaan oefenen in de keuken en dat ging wel goed. De professionals in de show-wereld liepen er netjes in een jasje bij, ik hobbelde een beetje onwennig mee in een polo. Neen, niet echt mijn spelletje.” Maar ondanks het wat schutterige optreden in de showring, kwam ook hier de Uitmuntend binnen en werd de Dianaprijs aan Saartje toegekend. Deze prijs is in 1998 in het leven geroepen en in die 20 jaar is Saartje pas de tweede Labrador aan wie de prijs is uitgereikt. Hoewel het een eervolle prijs is, houdt Peter veel meer van de praktijkjacht. “Daarin komen de aard en jachtpassie van Saartje pas echt goed tot zijn recht.”  

Na de Dianaprijs was het Peter en Saartje (inmiddels bijna 10 jaar) in 2020 ook nog bijna gelukt om Nederlands Werkkampioen te worden. Maar door een fout van Peter, het mentaal verkeerd opslaan van een aanwijzing van de keurmeester, haalden ze echt net op het nippertje niet de daarvoor benodigde derde 1U CACT. Hij is er nog merkbaar teleurgesteld over, want het was geen echt moeilijk apport en dat zou dé ultieme afsluiting van Saartje's wedstrijdloopbaan zijn geweest. Maar voor Peter is Saartje sowieso een werkkampioen. “Saartje heeft duidelijk laten zien dat ze goed mee kan komen in het sterke veld van fieldtrialtijgers, wat maar heel weinig classic Lab's is gegeven!" In die jaren doen ze ook nog 2x succesvol mee aan de zware ‘The Best of the Best’, halen een tweetal Artemis diploma's en hadden in 2016 ook al eens de prestigieuze Midwinter Workingtest (Nimrod+ niveau) gewonnen. Dat maakt haar lijst met wapenfeiten ongeveer compleet. “Eigenlijk ben ik wel een beetje beretrots op die lieve kleine allround pit bull van me,” zegt Peter stralend.

Na de laatste Veldwedstrijd in 2020 is Saartje met wedstrijdpensioen gegaan. "Weliswaar met pijn in het hart, want ze kan alles nog steeds en goed. Maar het is niet eerlijk haar nog te laten opboksen tegen sterkere snellere hondjes van 5-6 jaar in de kracht van hun leven, dat wordt wat teveel van het goede." Trainen en praktijkjacht doen ze nog steeds met ontzettend veel plezier. “Ganzenjacht met vrienden, eenden- en hazenjacht in de buurt en picker-uppen in België op eenden, fazanten, patrijzen en hazen. Het is genieten om te zien hoe mevrouw de verste en moeilijkste apporten nog steeds binnen weet te brengen. En de vriezer ligt nog vol met wild, dus met trainen kunnen we ook nog even vooruit”, zegt Peter.

Wat Peter het bijzondere aan Saartje vindt, is dat ze een Classic Labrador Retriever is die werkelijk in alle disciplines goed scoort. Zowel op KNJV- als bij Veldwedstrijden op topniveau, in de praktijkjacht en zelfs in de showring, ze beschikt over brains and beauty dus. “Ik zal nooit vergeten dat jaren geleden in mijn trainingsgroepje de opmerking werd gemaakt 'Goh, ze doet het helemaal niet slecht voor een show-Lab'. Dat is een wat denigrerende typering van een Classic Labrador, wat evenwel nog wel de échte traditionele Labradors zijn." Peter is die opmerking nooit vergeten en het gaf hem extra motivatie om de lat nog hoger te leggen. “Als het ons gegeven is, zal ik jullie wel eens een poepie laten ruiken!” dacht hij toen bij zichzelf. En dat is Peter en Saartje bijzonder goed gelukt.

bottom of page