top of page

GOLDEN RETRIEVER

- One of Us v.d. Loenense Hoeve

 

Binnenkort volgen hier meer interviews en foto's. Houd hiervoor de website en Instagrampagina (@the_dutch_gundog_gallery) in de gaten. 

ONE OF US V.D. LOENENSE HOEVE

Voorjager: Wim van Loenen

 

Roepnaam: Puck

Geboortedatum: 10 januari 2009

Ras: Golden Retriever

Ouders: One and Only Indy v.d. Loenense Hoeve (moeder) x Abnalls Roland (vader)

“Iedereen had vroeger een bijbaantje” vertelt Wim. Waar anderen een krantenwijk hadden, verdiende Wim zijn zakcentje met het uitlaten van honden. “Een cocker spaniël en een golden retriever. De Golden vloog altijd direct in de sloot en de prut. Dat vond ik geweldig!” Toen zijn partner Trudy jaren later voorstelde om een hond te nemen, een boomer, zei Wim: “Als er een hond in huis komt, wordt het een golden retriever en bereid je erop voor dat hij altijd in de modder en rotzooi zit.” Wim en de golden retriever passen bij elkaar. 

 

Puck is bij Wim en Trudy thuis geboren in hun kennel Van de Loenense Hoeve. Uit een nestje van negen, bleek uit de puppytest en adviezen van bekende voorjagers dat ‘pup groen’ het beste bij hen zou passen. Na deze eerste selectie komt er volgens Wim heel veel geduld, training en geluk bij kijken. Bij het fokken van hun honden is het belangrijkste dat het een leuke, vrolijke en vriendelijke hond is. Door hoge prestatiedrang kunnen mensen dat blije karakter laten verwateren. “Wij zeggen nog steeds: geniet van je hond, heb plezier met je hond en als je geniet komen de resultaten ook” legt Wim uit.   

 

Wim en Trudy omschrijven hun trainingen als: spelenderwijs en positief. “Contact maken en kijken of ze een dummy willen apporteren, maar dat is in puppy/begin fase niet het belangrijkste” geeft Wim aan. Wim traint op dusdanige wijze, dat er geen verwachting bij de hond ligt, maar dat ze toch doen wat je vraagt. “Dat je in de beginfase de hond prijst als ze een dummy oppakt, en naar je toe komt.” Dat is volgens Wim het aller belangrijkste: dat de hond naar je toe komt, dat moet het leukste zijn wat er is. In het begin werkt Wim met beloningen en ook met zijn eigen clickerwoord ‘knappie!’ Vrolijkheid en plezier staan gedurende alle trainingen centraal, daar kan Wim van genieten. Als de hond plezier heeft, heeft Wim dat ook. 

 

Wim traint meerdere voorjagers en hun honden en geeft aan dat niet iedere voorjager past bij zijn trainingsmethode. “Ik ben heel consequent en train meer de mens dan de hond” zegt Wim. “Een belangrijk voorbeeld is de vraag: “Wat betekenen jouw commando’s?” en “Wat betekent de naam van je hond?” De naam van de hond is de attentie, daarna volgt het commando. Ik vraag voorjagers altijd: “Wat betekenen commando’s voor jou?” en train dan specifiek op de uitvoering die past bij wat je met het commando van de hond vraagt.”   

 

Wim en Puck gingen wedstrijden lopen een wonnen prijs na prijs. Toen Puck drie jaar was en een uitnodiging kreeg voor de Nimrod, wist Wim dat ze bijzonder was. “Ze was goed” zegt Wim “maar nog te jong voor de Nimrod. Ze miste nog de ervaring en rust.” Een jaar later krijgt Puck tijdens de duivenjacht in België een aantal keer een opdonder van schrikdraad. Door die vervelende ervaring wilde Puck niet meer onder draden door. Wim weet dit op te lossen door veel te trainen met op verschillende plekken hekjes met draden te nemen om haar weer vrij te krijgen. Het jaar erna krijgt Puck een nestje pups en had Wim niet de verwachting dat ze het niveau van twee jaar eerder zou behalen. “We dachten, ze heeft net een nest gehad, we zien het wel. Toen liep ze de sterren van de hemel!” 

 

De uitnodiging voor de Nimrod volgt en Wim en Puck winnen. De dag omschrijft Wim als heel spannend en ook een dag dat je geluk moet hebben. “Spanning heb je en spanning moet je hebben, maar het moet niet overheersen” zegt Wim. Ook was hij zich ervan bewust dat hij met Puck maar één kans had en er dus van moest genieten. “Het is een grote eer daar te mogen staan.” Als hij erover praat krijgt hij nog steeds kippenvel. Wim oogt dan als een grote stoere vent maar geeft aan een klein hartje te hebben. Als hij terugdenkt aan dat grote moment, heeft hij een grote glimlacht op zijn gezicht en komt er een klein traantje van geluk tevoorschijn in zijn ogen.

 

Volgens Wim is Puck anders dan andere honden “Puck is een geboren winnaar! Op de trainingen is ze heel goed en op de wedstrijden net iets beter.” Hij omschrijft haar dan ook als een ‘once in a lifetime hond’. “Een eigen foksel als Puck is een cadeautje.” Wim beseft zich steeds meer hoe uniek ze is en wat ze met haar hebben bereikt. “Geen cadeautje, maar een heel groot cadeau.”

bottom of page